- zaterdag 17 november 2018- Geluid uit:
 
Steun ons!

Het laatste nieuws


BOMENRIDDERS MERKEN BOMEN !


De Bomenridders uit Vianen hebben de afgelopen dagen groot aantal bomen voorzien van een kruis, en de tekst ‘Red de Bomen'. Hiermee willen ze de Viaanse burgers oproepen om naar de informatieavond op 27 mei te komen.

 

Op 27 mei houdt de gemeente een informatie avond op het gemeentehuis. De gemeente spreekt steeds over duurzaam bomenbeheer. In de praktijk worden er meer dan 1000 bomen gekapt. Daarmee zet de gemeente haar oude kapplannen gewoon door, ondanks de bezwaren van meer dan 3000 burgers. De Bomenridders willen met deze ludieke actie de mensen in Vianen wakker schudden. Ze hebben goed over hun actie nagedacht: ‘de bomen zijn gemerkt met stoepkrijt, dat is milieuvriendelijk en zal vanzelf verdwijnen'.

 

Wat houdt het nieuwe bomenbeleidsplan in ?

De Bomenridders zijn erg bezorgd over het groenbeleid van de gemeente. Het bomenplan is een prachtig verhaal over wensbeelden en sferen. Wat dit concreet betekent blijft erg vaag. Het duidelijkst is het plan om 78% van de platanen aan de Benzberg te kappen. Op basis van het maatregelenschema (de tabellen in bijlage 4) denken we dat dit lot ook de Helsdingse Achterweg, de Groene Kade, en vele andere lanen en woonstraten te wachten staat. Pas helemaal achter in het plan (p. 54) staat dat er in Vianen straks minimaal 1050 bomen minder zijn. Daarbij komt dat de gemeente eerst begint met grootschalige kap. Pas veel later wordt begonnen met een eventuele herplant van jonge bomen (p. 55). Daardoor zal het groene gezicht van de wijken in Vianen voor een periode van 20-30 jaar sterk verarmen.

Naast een verlies van woongenot en een negatief effect op de huizenprijs loopt hierdoor ook de gezondheid gevaar. In Vianen is nu al meer fijnstof en stikstof dioxide dan is toegestaan. Met de verbreding van de A2 kunnen wij die 1050 bomen helemaal niet missen.

 

Zelf ook het bomenbeleidsplan inzien, KLIK HIER

Of heeft u intresse in de eerste versie van het bomenbeleidsplan, KLIK HIER

Tevens hebben wij ook de startnotitie uit 2003 beschikbaar, KLIK HIER

Previous page: Home
Volgende pagina: Waarom deze site?


Ook dit is een project van Stichting Ons Groene Milieu